Stațiuni balneare: ce afecțiuni tratează apele sulfuroase de la Herculane?

statiuni balneare

Turismul balnear, vizitele în stațiuni balneare la tratament și nu numai, au înregistrat o creștere spectaculoasă în ultimii ani.

Și nu este vorba doar despre seniori și despre cei care caută tratamente balneo pentru ameliorarea diferitelor afecțiuni; este vorba despre un trend puternic de prioritizare a “stării de bine” – wellbeing – prin activități, proceduri și ritualuri care au rolul de a preveni îmbolnăvirea, de a rejuvena, regenera organismul și starea psihică. 

Perioada recentă prin care am trecut – și încă mai trecem – a accentuat și mai mult nevoia pe care omul modern, în special cel aflat în intervalul specific vârstei de mijloc, trebuie să o acorde prevenției, întăririi sistemului imunitar, asigurării unui echilibru cât mai bun între muncă, familie și relaxare, având ca obiectiv starea de bine și îndepărtarea stresului cotidian. Sunt căutate acele locații care oferă aceste servicii și, mai ales, siguranța că s-au implementat cu succes măsurile de prevenție împotriva Covid19. La Bacolux Afrodita Resort & Spa, hotelul și spa-ul din cadrul resortului balnear au primit certificarea Trusted Facility din partea DEKRA România, asigurând, astfel, o vacanță de relaxare la spa în siguranță deplină

La Herculane, am putea spune că tradiția wellbeing-ului a început acum mii de ani. Una dintre cele mai cunoscute și, totodata, cea mai veche stațiune balneară din țară, Băile Herculane spun o poveste incredibilă, care începe cu băile împăraților romani, continuă cu tratamentele de frumusețe ale Împărătesei Sissi și ajunge până în zilele noastre. Puterea miraculoasă a apelor sulfuroase a fost apreciată în toată Europa, atât pentru proprietățile sale curative cât și pentru efectele benefice asupra întăririi sistemului imunitar. Completate de un peisaj montan superb, de un aer ionizat care rivalizează cu cel din Alpi și cu facilități de cazare în Herculane de patru stele, alegerea unui sejur la băi nu ar trebui să fie prea grea.  

Astăzi vom trece prin câteva dintre beneficiile apelor sulfuroase, proprietățile lor terapeutice în tratarea diferitelor afecțiuni. La Bacolux Afrodita Resort & Spa, orice procedură ce implică tratament cu ape sulfuroase începe cu o vizită la medicul balneolog. Am intrebat-o pe doamna doctor Carmen Oproiu câte ceva despre metodele de tratament aplicate, contraindicații în curele cu ape sulfuroase, precum și despre tipurile de afecțiuni pe care apele termale cu sulf le adresează. 

Ce afecțiuni sunt tratate în stațiuni balneare cu aceste ape termale?

Apele termale tratează afecțiuni ale aparatului locomotor, care pot fi degenerative (cum este cazul artrozelor) sau abarticulare (cum este periartrita scapulo-humerala). Afecțiunile inflamatorii (cum sunt poliartrita reumatoida, spondilita anchilozanta în afara puseului acut), sechele post-traumatice (se vine pentru recuperare după imobilizări în aparat gipsat și recuperare în urma entorselor și luxațiilor), afecțiunile neurologice periferice (pareze ușoare, cu potențial evolutiv favorabil, sechele minore după polineuropatii), afecțiunile dermatologice (anumite forme de psoriazis, eczeme și urticarii cronice, dermatita seboreica) sunt de asemenea tratate cu ape termale sulfuroase

În cazul bolilor ginecologice, apele sulfuroase posedă un efect antiinflamator, cu o  influență favorabilă asupra glandelor secretorii ale colului uterin și favorizează  restabilirea componentei biologice intravaginale. Tot la Băile Herculane se fac cure balneare cu aerosoli, care adresează afecțiuni respiratorii: bronșite, traheo bronșite cronice, sinuzite, alergii respiratorii, astm bronșic. 

Afecțiunile aparatului digestiv, precum cele hepato-biliare, diskineziile biliare sau litiaza biliară sunt de asemenea tratate, prin crenoterapie cu ape sulfuroase de concetrație mică.

Ce metode de tratament se aplică în stațiuni balneare?

Cele mai importante metode de tratament sunt cura externă de ape sulfuroase, cura internă de ape sulfuroase și, în funcție de bolile cărora se adresează, proceduri de recuperare medicală (fizioterapie, kinetoterapie, masaj).

Cura externă cu ape sulfuroase se face sub formă de băi sau inhalații. De exemplu, se recomandă cura de inhalații, în scop profilactic, persoanelor care lucrează cu pulberi, scame, gaze toxice, umiditate, aer uscat sau variații de temperatură, și care sunt predispuși la boli inflamatorii sau alergice bronhopulmonare. Cura în scop terapeutic se recomandă convalescenților după pneumopatii acute, bacteriene și virotice, traheo-bronșite cronice simple

În cazul curei interne cu ape sulfuroase, cele mai comune afecțiuni care sunt vizate prin această metodă de tratament includ: gastrite cronice cu hiposecreție și hipopepsie, enterocolite și dispepsii intestinale, angiocolita, sechele după nefropatii, litiază urinară. 

Există și contraindicații pentru tratamentul cu ape sulfuroase?

Da, există. Curele nu sunt indicate în cazul afecțiunilor acute febrile și al afecțiunilor cronice, în perioadele de exacerbare acută. Nu sunt recomandate astfel de cure pentru purtătorii de germeni patogeni (streptococ hemolytic, Ag HB, HIV), cei cu tumori maligne (indiferent de formă, localizare sau stadiu evolutiv) și tumori benigne cu potențial de malignizare. 

Curele nu sunt, de asemenea, recomandate bolnavilor de epilepsie, a celor la limita decompensării de organ (diabet greu controlat alimentar și medicamentos), celor cu insuficiență cardiacă, renală sau hepatică manifestă, în cazul hemoragiilor repetate și abundente de orice natură, al unei sarcini patologice în orice lună și la sarcina normală de peste 3 luni. 

Cui îi sunt adresate curele în stațiuni balneare?

Curele balneare din Băile Herculane se adresează atât persoanelor sănătoase care vor să alunge stresul, oboseala sau să facă o cura profilactică activă pe tipuri de afecțiuni sau pe tipuri de factori de risc pentru anumite afecțiuni, cure anti aging sau de îmbunătățire a sistemului imunitar, dar și persoanelor care au deja probleme de sănătate și nu au contraindicații pentru a urma o cură terapeutică cu factorii naturali deosebiți prezenți în stațiunea noastră!

Este un loc cu tradiție, cea mai veche stațiune balneară din România, un loc minunat unde, de la străbunici până la strănepoți se pot trata, relaxa, vizita frumusețile naturii și petrece timp de calitate împreună. Împăratul Franz – Iosif a spus odată despre Băile Herculane: „Acum, în această vale a Cernei, există cea mai frumoasă staţiune de pe continent”.

Dacă ți-am stârnit interesul și am lămurit câteva dintre întrebările legate de beneficiile și contraindicațiile unei cure cu ape sulfuroase, te așteptăm la Băile Herculane, la Bacolux Afrodita Resort & Spa. Este singurul hotel de 4 stele pentru cazare în Herculane care a forat propriul puț de ape termale și oferă tratamente medicale și de spa wellness în Herculum Spa, cel mai inovator Spa al anului 2019, conform premiilor internaționale de profil. Serviciile impecabile, camerele cu vedere spre peisajul montan și, evident, proprietățile binefăcătoare ale factorilor naturali de cură ai acestei stațiuni balneare, sunt câteva dintre motivele care fac ca Bacolux Afrodita Resort & Spa să fie alegerea perfectă pentru următoarea ta vacanță.

Te așteptăm!

Vă informăm că, începând cu 1 noiembrie 2024, hotelul nostru nu mai colaborează cu agenția de turism Eden Travel Partner SRL.
Pentru a verifica statusul rezervării, vă recomandăm să contactați hotelul direct.
Vă informăm că, începând cu 1 noiembrie 2024, hotelul nostru nu mai colaborează cu agenția de turism Eden Travel Partner SRL.

Pentru a confirma rezervarea, vă recomandăm să contactați hotelul direct.