Descoperă ce îți oferă diversele stațiuni balneare și cum o alegi pe cea potrivită în funcție de resursele naturale.
România deţine factori naturali de curã și are tradiţie în exploatarea acestora: peste 8.500 de izvoare minerale şi termale (o treime din izvoarele minerale şi termale ale Europei), din care numai 10% sunt exploatate. În funcție de tipul și concentrația substanțelor chimice din resursele naturale, stațiunile balneo climaterice au proprietăți curative specifice, foarte importante de știut înainte de a o alege pe cea în care vrei să-ți petreci un sejur. Cel mai indicat este ca alegerea stațiunii să se facă la indicația medicului disgnostician, care cunoaște exact remediile specifice fiecărui tip de afecțiune.
Stațiuni balneare cu ape carbogazoase oferă remedii pentru tratarea bolilor cardiovasculare, bolilor de nutriție și digestive (cum sunt constipația cronică sau gastrita cronică hipoacidă); a bolilor endocrine și a tulburărilor renale. Ele sunt indicate în cazul celor care vor să slăbeasca sau al celor care vor sa scape de oboseala cronică și stres (nevroză astenică).
Stațiuni balneare cu ape sărate și nămoluri sapropelice. Acestea au proprietăți antiinflamatorii, fiind recomandate persoanelor care suferă de afecțiuni reumatismale degenerative (spondiloze, poliartroze), afecțiuni reumatismale inflamatorii, afecțiuni posttraumatice (stări după entorse, luxații și fracturi). Sunt, de asemenea recomandate pentru afecțiuni ginecologice și dermatologice.
Stațiuni balneare cu ape iodurate. Aceste ape activează circulația periferică și scad tensiunea arteriala, fiind utile în special pacienților cu boli cardiovasculare. Sunt eficient în tratarea afecțiunilor bronho-pulmonare (astm bronșic, bronșite acute și cronice), relaxare, corectarea posturii și aliniamentului corpului, în creșterea mobilității articulare și reeducarea respiratorie.
Stațiuni balneare cu ape sulfuroase au efecte benefice asupra aparatului respirator și sunt indicate pacienților cu sinuzită cronică, astm, bronșită cronică, tuberculoza.
La Băile Herculane, una dintre cele mai cunoscute stațiuni balneare din România, apele minerale se grupează în următoarele mari categorii:
- Ape minerale clorurosodice, bicarbonatate și slab sulfuroase
- Ape clorosodice, bicarbonatate, calcice
- Apele clorurosodice, bromoiodurate, sulfuroase
Principala caracteristică a apelor minerale în Băile Herculane constă în concentrația foarte mare de hidrogen sulfurat (un maxim de 60 mg/1), singurul compus al sulfului ce se absoarbe în organism prin piele, plămâni şi cale digestivă.
Apa cu sulf de la Băile Herculane are o paletă largă de afecțiuni pe care le tratează, de la afecţiuni reumatice – degenerative, posttraumatice, respiratorii şi ginecologice la afecțiuni neurologice periferice (pareze ßi paralizii), afecțiuni metabolice, de nutriție, ale tubului digestiv, dermatologice, cardiovasculare sau boli profesionale.
Există o aeroionizare foarte puternicå, de peste 2.000 ioni negativi/cm3, care are ca efect creșterea rezistenței organismului față de bolile infecțioase, reglarea funcționării glandelor endocrine și dau o excelentă calitate a somnului.
Așadar, informează-te în privința proprietăților terapeutice ale stațiunilor balneare, ca să alegi în cunoștință de cauză. Centrul de sănătate de la Afrodita Resort Băile Herculane are un medic balneolog și personal medical specializat (asistente, kinetoterapeut, maseuri). Cabinetele de fizioterapie și hidroterapie au aparatură de electroterapie și facilitați pentru terapii de ultimă generație, precum și spații de relaxare într-un ambient ideal pentru refacere.